ponedeljak, 26 oktobar 2020 11:25

Ljudska prava i dalje u sjenci identitetskih pitanja

Autor:

Aktivisti organizacija OSI i LGBTQ očekuju da se parola zavadi, pa vladaj koja je do sada imala priličnu primjenu, izbaci iz upotrebe i promoviše tolerancija, prihvatanje i podržavanje svih različitosti

Dugogodišnji aktivisti organizacija osoba s invaliditetom (OSI) i LGBTQ+ zajednice očekuju od nove vlasti da unaprijedi njihova prava i u praksi i ističu da do sada tri pobjedničke koalicije nijesu uradile ništa obećavajuće.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić za Vijesti je kazala da nova vlast treda da izgradi istinski partnerski odnos sa reprezentativnim organizacijama OSI, kako se ne bi dešavalo, kao do sada, da ne budu uključeni u važne procese.

"Mislim da su sva pitanja u odnosu na identitetska pala u drugi plan, i to nije prvi put. Mi još od referenduma imamo konstantno vraćanje na identitetska pitanja, ovaj put doduše najjače jer je to pitanje pojačano vjerskim. Međutim, očekujemo da se parola "zavadi, pa vladaj" koja je do sada imala priličnu primjenu, izbaci iz upotrebe i promoviše tolerancija, prihvatanje,podržavanje svih različitosti i da se o ljudskim pravima ne raspravlja, već da se beskompromisno zagovaraju,garantuju, promovišu i primjenjuju, ali i da oni pojedinci koji su do sada izjavama ili djelima kršili ljudska prava (pa i oni koji pripadaju novoj vlasti) ne dobiju prostora i mjesta na pozicijama odlučivanja, rekla je Vujačić.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić ističe da od nove vlasti očekuje punu posvećenost na ostvarivanju ljudskih prava LGBTQ+ osoba, te da su to pokazale potpisanim sporazumom u kom je naznačeno da će poštovati sve međunarodne obaveze.

"Sve članice buduće vlasti sporazumom garantuju otvorenu i direktnu podršku jednakosti LGBTI osoba u društvu. Naša ljudska prava su jedan od temelja vrijednosti savremene Evrope. Zaštita naših ljudskih prava dio je i međunarodno preuzetih obaveza Crne Gore i evropskih standarda, a sporazum novoformirane većine u parlamentu jasno govori o poštovanju svih međunarodnih obaveza i dostignutih standarda savremenih evropskih društava. Naša zajednica uvažava vrijednosti i stavove unijete u sporazum jer je iz njih jasno da će buduća vlast značajno raditi na unapređenju položaja LGBTI osoba, rekao je Kalezić.

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić ranije je na pitanje kako će spriječiti eventualni uticaj Crkve na dalju izgradnju sekularnog društva sa punim poštovanjem svih ljudskih prava, uz poseban osvrt na prava LGBTI i prava na abortus, odgovorio da sve što je doneseno kao zakonsko rješenje oni će poštovati, ali "koliko to mi eksponiramo, mi smo u svemu prešli mjeru i ta mjera mora da bude odnos svega".

Kalezić je istakao da je posao budućeg premijera da se zalaže za jednakost, dobrobit i punu društvenu prihvaćenost svih ljudi u zemlji koju vodi:

"Mjerenje eksponiranja seksualne orijentacije nije u opisu njegovog posla, kao ni davanje bilo kakve kvalifikacije o bilo kojoj drugoj društvenoj grupi ili osobi, na bilo koji način. Nisam želio da izjavama za medije na bilo koji način utičem na proces dogovora o formiranju nove vlasti".

Kalezić je naglasio i to da, oslanjajući se na Ustav i zakone koje osiguravaju sekularizam i prema kojima su vjerske zajednice odvojene od države,nema bojazan da će Crkva uticati na prava LGBT.

Izvršna direktorica UMHCG podsjetila je da se nijedna politička partija ili grupacija u predizbornoj kampanji ili u postizbornom periodu nije mnogo osvrtala na prava OSI.

"S jedne strane, bolje je što nijesu mnogo obećavali jer smo se obećanja i do sada naslušali, ali s druge strane moraju znati da očekujemo mnogo više jer sada imaju vlast, i moć odlučivanja. Doduše, nadamo se da će imati i resurse za sprovođenje odluka jer je ekonomska situacija, ali i korupcija, takva da nijednoj novoj vlasti neće biti lako. Iako nova vlast u tom smislu ima težak zadatak, ne znači da ćemo mi odustati od naših zalaganja i principa, rekla je Vujačić.

Kalezić je kazao da se nijedna partija nije zalagala ni za LBGTQ+ prava.

"Tu nažalost nemam šta da komentarišem jer konkretnih postupaka u pregovorima za formiranje nove Vlade u smislu osvrtanja na ljudska prava LGBTI zajednice nije bilo tokom tog procesa, rekao je on.

Kalezić i Vujačić su kazali da Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. pokazao da jeste postignut određeni napredak,ali da mnogo posla predstoji.

"Evropska komisija u izvještaju naglašava činjenicu da Crna Gora treba da poveća kapacitet pravosudnog sistema za rješavanje zločina iz mržnje i govora mržnje i da osigura da se takvi slučajevi uredno prijavljuju, istražuju, procesuiraju i adekvatno sankcionišu. Pored toga u izvještaju se očekuje da Crna Gora poveća kapacitet institucija za zaštitu od diskriminacije. Izvještaj posebno naglašava činjenicu da se naša prava i dalje redovno osporavaju, posebno u medijima i na društvenim mrežama. To često čine i neki politički i vjerski predstavnici, kazao je Kalezić.

Znakovni jezik da bude u službenoj upotrebi

Vujačić je naglasila da nova vlast mora obezbijediti adekvatnu primjenu Akcionog plana za preporuke Komiteta UN o pravima OSI, priznati i definisati status i podršku reprezentativnim organizacijama OSI i usvojiti Zakon o znakovnom jeziku kao jeziku u službenoj upotrebi.

Izvještaj Evropske komisije ponavlja sva dosadašnja zapažanja i neka dodatno pojašnjava od neusklađenosti zakona s međunarodnim standardima, višestruke diskriminacije, nepristupačnosti i nedostupnosti javnih objekata i usluga, nerješavanja pitanja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, probleme u priznavanju i promociji znakovnog jezika i brojne druge, rekla je Vujačić.

Izvor: Vijesti

Pročitano 897 put(a)

Back to top