19 april 2018
četvrtak, 05 mart 2015 11:12

Izbori u Velikoj Britaniji-Borba za glasove osoba s intelektualnim invaliditetom

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

 

Kako se u Velikoj Britaniji približavaju izborima koji su zakazani za maj mjesec, tako i lideri britanskih političkih partija, Dejvid Kameron, Nik Kleg i Dejvid Milibend posvećuju značajnu pažnju 1,4 milionu glasača s intelektualnim invaliditetom.

Ovo naravno nije slučajno, procjene govore da oko 5 miliona glasača u Britaniji ili ima intelektualnih invaliditet ili ima člana porodice s intelektualnim invaliditetom što čini 10%  ukupnog biračkog tijela u ovoj zemlji. Ova činjenica još vise dobija na značaju jer se mnogi politički eksperti slažu da će ovogodišnji izbori biti veoma neizvjesni  i da ih je teško prognozirati te da je vrlo moguće da će glasovi ove populacije imati odlučujuću odluku.

Ova tri trenutno najviše pozicionirana političara, ovim su se povodom već više puta obraćali javnosti. Tako je Dejvid Kameron, sadašnji premijer, govorio o svom ličnom iskustvu jer je njegov sin Ivan osoba s intelektualnim invaliditetom. Na ovu temu on kaže: ‘’život sa njegovim invaliditetom je bio kao da počinjemo putovanje bez karte na koje nikada nismo planirali da krenemo, ali da smo uspjeli zahvaljujući ljubavi i podršci naših prijatelja i porodice, kao i podršci odličnih socijalnih usluga koje naša zemlja ima’’.

Nik Kleg, zamjenik premijera i lider Liberalnih Demokrata, na događaju posebno upriličenom od strane organizacije Mencap, članice "Inkluzivne Evrope", između ostalog rekao je da je ‘’jedini način da shvatimo šta je to što čini život osoba s intelektualnim invaliditetom da čujemo šta je to što oni imaju da kažu.”

Ed Milibend, lider Laburističke Partije, kaže ‘’da mišljenja i ideje osoba s invaliditetom imaju važnu ulogu u britanskom društvu s obzirom da oni čine šestinu populacije’’.

U vezi sa predstojećim izborima, izvršni direktor organizacije "Mencap" Jan Tregeles, kaže “politička moć osoba s intelektualnim invaliditetom i njihovih porodica više ne možete podcjenjivati, ako to političari budu ignorisali, može im se lako desiti da izgube izbore’’.

Pripremio i preveo: Velibor Bošković

 

Izvor: Inclusion Europe

Pročitano 1306 puta Posljednja izmjena četvrtak, 05 mart 2015 19:46
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 60 gostiju i nema prijavljenih članova