20 jun 2018
četvrtak, 25 jul 2013 08:27

Premijerski sat: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Na jučerašnjem premijerskom satu, premijer Đukanović je odgovarajući na pitanje poslaničkog kluba SNP-a o trošenju novca prihodovanog po osnovu uplaćivanja posebnog doprinosa za nezapošljavanje osoba sa invaliditetom, istakao da se u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od maja 2009. godine slilo 23,3 miliona eura, od čega je samo 1,3 miliona potrošeno za realizaciju programa za zapošljavanje tih osoba.

On je kazao da sva resorna ministarstva uredno uplaćuju taj doprinos. Dodao je da Fond nije posebna budžetska jedinica već je u okviru Zavoda za zapošljavanje. Ovaj novac kao poseban doprinos plaćaju kompanije koje među zaposlenima nemaju osobu sa invaliditetom, a visina iznosa zavisi od ukupnog broja zaposlenih kod tog poslodavca.

Lider SNP-a Srđan Milić pitao je Đukanovića šta je sa ostatkom novca od oko 22 miliona eura, dok je premijer odgovorio da se "ti podaci nalaze u Zakonu o završnom računu budžeta koji Skupština usvaja".

Đukanović tvrdi da nije bilo dovoljno kvalitetnih projekata zbog čega nije utrošeno više novca za zapošljavanje tih osoba.

"Od maja 2009. godine kada je usvojen Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom potrošili ste samo 1,3 miliona za konkretne projekte. Očigledno da nema saradnje resornog ministarstva sa nevladinim organizacijama koje se bave tim pitanjem. Od 2004. u javnom sektoru su zaposlene tri osobe sa invaliditetom, a devet u privatnom sektoru", kazao je Milić, dodajući da 10 odsto populacije čine te osobe što ga je motivisalo da postavi pitanje. 

Premijer je saopštio da na evidenciji Zavoda ima 1.947 osoba sa invaliditetom, te da ne postoji posebna evidencija o njihovom zapošljavanju od 2004. godine jer su za njih važili opšti uslovi zapošljavanja do donošenja posebnog zakona u maju 2009. godine.

„Prema podacima Zavoda, 45 poslodavaca ima pravo na subvencije po osnovu zapošljavanja tih osoba. Postoji politička volja, ali nema dovoljno projekata", kazao je Đukanović.

Nakon toga uslijedila je interesantna rasprava između Srđana Milića i premijera Đukanovića. Prvi čovjek SNP-a takođe je rekao da što se zapošljavanja tiče osbe s invaliditetom bolje prolaze u okruženju nego kod nas. Na to je premiejr Đukanović uzvration konstatacijom da:"Mnogi ljudi ovdje prema mom saznanju i MIlić su se u određenom periodu svog profesionalnog angažmana bavili biznisom. Hajde da vidimo ko je od onih koji su se bavili biznisom tražio da zaposli lice sa invaliditetom."

Bez obzira što ova rasprava samim osobama s invaliditetom ne znači mnogo jer nijesu dobile odgovore na konkretna pitanja, gdje i kako se troši novac koji je namijenjen njima, ona nažalost pokazuje da politička volja koju premijer Đukanović pominje u ovom slučaju jednostavno ne postoji. Tvrdnja da za potrebe osoba s invaliditetom nije potrošeno više novca zbog toga što nije bilo kvalitetnih projekata apsolutno ne stoji i više puta je argumentovano demantovana od strane predstavnika osoba s invaliditetom. Premijer Đukanović takođe nije objasnio poražavujuću statistiku o (ne)zapošljavanju osoba s invaliditetom u državnoj administraciji. 

Dok se ne odgovori na ova pitanja i dok država ne pokaže jasnu odlučnost da unaprijedi položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, a zapošljavanje je u tom procesu jedan od najvažnijih preduslova, smatraćemo da je država po ovom pitanju krajnje neozbiljna i samo deklarativno posvećena pravima osoba s invaliditetom.

Izvor: www.vijesti.me, RTCG 

Pročitano 7095 puta Posljednja izmjena četvrtak, 06 mart 2014 11:28
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 69 gostiju i nema prijavljenih članova