20 jun 2018
utorak, 02 jul 2013 09:55

Crna Gora - nepristupačnost bolnica

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Više od 40 odsto bolnica u nekoliko crnogorskih gradova nema pristupnu rampu za osobe sa invaliditetom, dok na privatnim klinikama i dalje ne postoji zaštitnik prava pacijenata.  To je pokazalo posljednje istraživanje Građanske alijanse, sprovedeno u maju i junu u bolnicama u Nikšiću, Bijelom Polju, Baru, Beranama, Cetinju, Kotoru i u Kliničkom centru u Podgorici, ali i u privatnim bolnicama. Iz GA su istakli da je situacija loša i za pacijente na ortopediji KCCG, koji, dok čekaju pregled često nemaju mjesta za sjedenje. 

Prema istraživanju GA, tokom dvomjesečnog nadgledanja, zabilježen je samo jedan slučaj da je osoblje bilo neljubazno prema budućim pacijentima, što je, kako su naveli, ogroman napredak u odnosu na 30 odsto slučajeva koliko je zabilježeno u prošlom monitoringu. 

Pacijenti su, prema istraživanju, u bolnicama dobrim dijelom solidarni, jer u više od 40 odsto slučajeva propuštaju hitne slučajeve, trudnice, djecu i penzionere. Ipak, više od polovine pacijenata i dalje insistira da se poštuje red pa godine, hitnost i drugo stanje po njima nijesu povlastica. Iz GA su ocijenili da i dalje zabrinjava brojka od 79 odsto pacijenata koji se žale na dugo čekanje pri ukazivanju pomoći u sekundarnim zdravstvenim ustanovama.  

Istraživanje je pokazalo da u 86 odsto slučajeva pacijent zna da postoji zaštitnik njihovih prava u zdravstvu, ali da nemaju informacije o načinu na koji mu se mogu obratiti, “jer su ili na mjestima gdje se to slabo vidi ili ih nema uopšte”.

Izvor:www.blic.rs

Pročitano 8790 puta Posljednja izmjena četvrtak, 06 mart 2014 11:25
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 64 gostiju i nema prijavljenih članova