20 jun 2018
četvrtak, 20 jun 2013 07:11

Saopštenje za javnost povodom poziva Ministarstva rada i socijalnog staranja za predlaganje kandidata ispred NVO za članove Savjeta za brigu o licima s invaliditetom.

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Povodom javnog poziva Ministarstva rada i socijalnog staranja za predlaganje kandidata ispred NVO za članove Savjeta za brigu o licima s invaliditetom, organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na nacionalnom nivou su organizovale sastanak u cilju usaglašavanja zajedničkog stava povodom ovog poziva.

Dolje potpisane organizacije su donijele jedinstven stav da se ne odazovu ovom javnom pozivu, odnosno da ne predlože svoje kandidate za članove Savjeta kao tijela koje će obrazovati Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ključni razlozi zbog kojih smatramo da Savjet za brigu o licima s invaliditetom treba da bude Vladino tijelo, odnosno obrazovano Vladinom Odlukom su sljedeći:

- spuštanjem Savjeta za brigu o licima s invaliditetom sa nivoa Vlade na nivo Ministarstva rada i socijalnog staranja bi se umanjila uloga i značaj Savjeta, čime ne bi bili obuhvaćeni svi aspekti i pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom;

- ovakva Vladina odluka nije u skladu sa preporukom Evropske unije o potrebi jačanja postojećih Savjeta koji se bave ostvarivanjem i unapređenjem prava osoba s invaliditetom.

Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, kao i Ustav Crne Gore garantuju da su pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom od najvećeg državnog značaja, samim tim ovaj Savjet kao i drugi savjeti (Savjet o pravima djeteta, Nacionalni Savjet za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa) i trebaju da djeluju na nivou Vlade.

Pozivamo sve organizacije osoba s invaliditetom, koje smatraju da Savjet treba da bude Vladino tijelo, da ne kandiduju svoje predstavnike za Savjet, odnosno da se ne odazovu javnom pozivu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ovom prilikom obavještavamo javnost da ćemo održati  konferenciju za medije, u petak, 21.06.2013. godine, sa početkom u 11 časova, u kancelariji Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, ulica Vojvode Ilije Plamenca, bb. Na konferenciji će se obratiti predstavnici nacionalnih organizacija, koji će se osvrnuti na trenutan položaj osoba s invaliditetom.

Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom:

1. Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

2. Savez slijepih Crne Gore

3. Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“

4. Savez udruženja oboljelih od multiple skleroze Crne Gore

5. Savez civilnih invalida rata Crne Gore

6. Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

7. Udruženje lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore

8. Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za osobe sa invaliditetom

 

9. Društvo oboljelih od cerebralne paralize Crne Gore

Pročitano 8677 puta Posljednja izmjena četvrtak, 06 mart 2014 11:20
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 69 gostiju i nema prijavljenih članova