utorak, 14 mart 2023 10:02

Aplikacija „Fer izbori“ omogućava učešće građana u cilju izgradnje demokratskog društva

Written by

Podgorica, PR pres servis – Za razvoj demokratije važno je aktivno učešće svih građana, zbog čega bi trebalo da prijavljuju sve uočene nepravilnosti, kršenja biračkih prava, zloupotrebu državnih resursa i dezinformacije u susret i na dan predsjedničkih izbora, što im omogućava aplikacija Fer izbori Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

U toj ocjeni su saglasni predstavnici civilnog sektora Maja Bjelić iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Milena Popović Samardžić iz Sindikata doktora medicine Crne Gore, Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Marija Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode (CEGAS).  

Bjelić je kazala da CeMI ohrabruje birače da prijavljuju nepravilnosti, kršenja biračkih prava i zloupotrebu državnih resursa putem aplikacije Fer izbori.

CeMI-jev tim će sve pristigle prijave obrađivati i dalje procesuirati nadležnim institucijama. Aplikacija omogućava i slanje fotografija i videa koji ukazuju na neregularnost izbornog procesa. Građani mogu preuzeti aplikaciju u Plej prodavnici (Playstore), kao i na sajtu www.ferizbori.me“, pojasnila je Bjelić.

Popović Samardžić je rekla da je za razvoj demokratije važno aktivno učešće svih građana.

„Samo postojanje zakona ne garantuje njihovu primjenu. Zato je važno da prijavljujemo nepravilnosti civilnom sektoru. Preuzmite CeMI aplikaciju Fer izbori i prijavite nepravilnosti i kršenja biračkih prava tokom predsjedničkih izbora“, navela je Popović Samardžić.

Vujačić je pozvala je sve građanke i građane Crne Gore, posebno one koji imaju biračko pravo, da prate i prijavljuju sve nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom, bilo da se one dešavaju tokom izborne kampanje ili na dan izbora.

„Zato je važno da koriste CeMI-jevu aplikaciju i druge mehanizme koje im omogućava zakon. Ukoliko ne ostvaruju pravo glasa, a primjete nešto što može negativno uticati kako na proces donošenja odluka, tako i na regularnost izbornog procesa, da to prijave i uzmu aktivno učešće u procesu“, istakla je Vujačić.

Suljević je istakao je da su fer izbori jedini način da glas građana zaista vrijedi.

„Ne dozvoli da skretanjem pogleda učestvuješ i u nefer utakmici i ne dozvoli da nepravilnosti koje ćeš prećutati zasjene demokratiju. Neka tvoj izbor bude fer. CeMI aplikacija Fer izbori omogućava da prijaviš nepravilnosti i kršenje biračkih prava tokom predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart“, rekao je Suljević.

Popović Kalezić je pozvala građane da prijave nepravilnosti na izborima i da znaju da je njihov glas samo njihov.

„Za vaš glas i glas onih drugih da budu ravnopravno cijenjeni i posmatrani znajte da treba da ukažete na sve posredne i neposredne nepravilnosti tokom izbora. Za što veću demokratizaciju društva, u cilju izmjene izbornog zakonodavstva na najbolji mogući način doprinesite i budite slobodni da prijavite nepravilnosti.  Preuzmite CeMI-jevu aplikaciju Fer izbori koja vam omogužava prijavu kršenja biračkih prava u dijelu i u cilju zakonitosti samih izbora“, rekla je Popović Kalezić.

CeMI će vršiti građansko nadgledanje predsjedničkih izbora, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Velike Britanije u Podgorici.

 

Priredila: Anđela Miličić

Saopštenje za javnost PR Centra

Pročitano 494 put(a)

Back to top