sreda, 08 mart 2023 11:07

NAJAVA: UMHCG ORGANIZUJE ZAVRŠNU KONFERENCIJU O DEFINISANJU STATUSA REPREZENTATIVNOSTI OOSI

Written by

Završna konferencija o Definisanju statusa reprezentativnosti organizacija osoba s invaliditetom biće organizovan u petak, 10. marta 2023, s početkom u 12.00 časova, u hotelu CUE, u Podgorici. 

Cilj Konferencije je da podstaknemo pokretanje šireg javnog dijaloga o definisanju statusa reprezentativnosti organizacija osoba s invaliditetom (OOSI), odnosno, primjeni Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom (OSI), konkretno člana 4 (3) - Uzeti u obzir pitanja zaštite i promovisanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom prilikom formulisanja i primjene svake politike i svih programa i člana 33 (3) - Civilno društvo, posebno osobe sa invaliditetom i organizacije koje ih predstavljaju, biće uključeni i u potpunosti će učestvovati u procesu nadgledanja kako bi se organizacije OSI na adekvatan način uključile u kreiranje, donošenje, primjenu, praćenje i evaluaciju politika koje se tiču prava OSI.

U Opštem komentaru 7 Komitet ukazuje da organizacije osoba s invaliditetom treba da raspolažu odgovarajućim sredstvima, uključujući podršku preko nezavisnog finansiranja i finansiranja kojim same upravljaju, kako bi mogle učestvovati u nezavisnim okvirima za praćenje i osigurati da su ispunjeni zahtjevi razumnog prilagođavanja i pristupačnosti za njihovo članstvo. U tom cilju, države potpisnice treba da donesu pravne i regulatorne okvire i postupke kojima garantuju potpuno i ravnopravno učestvovanje osoba s invaliditetom, preko njihovih reprezentativnih organizacija, u procesima donošenja odluka i izradi legislative i politika koje se odnose na pitanja osoba s invaliditetom, uključujući zakonodavstvo, politike, strategije i akcione planove u vezi s invaliditetom.

Na Konferenciji će biti prezentovani prijedlozi odredbi Nacrta zakona o statusu i finansiranju organizacija osoba s invaliditetom i Inicijative, koju je uz Nacrt, tadašnjem Ministarstvu rada i socijalnog staranja, uputio Savez slijepih Crne Gore.

U uvodnom dijelu planirano je da događaj otvore državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Petar Đukanović i izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić, a nakon toga uslijediće Panel na temu Definisanje statusa reprezentativnosti organizacija osoba s invaliditetom. Na Panelu je planirano učešće izvršnog direktora Saveza slijepih Crne Gore Gorana Macanovića, savjetnice za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama u Crnoj Gori Anjet Lanting, generalnog sekretara Vlade Crne Gore Borisa Marića i načelnice Direkcije za zaštitu rizičnih grupa u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane osobe s invaliditetom, građane i građanke da se prijave za učešće na pomenutoj Konferenciji, te da istu isprate putem Fejsbuk stranice

Za sve dodatne informacije, možete nas kontaktirati putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na broj telefona 069/385-981, 067/801-761 ili 020/265 - 650

Konferencija  se organizuje u sklopu programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa Njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centarom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pročitano 677 put(a)

Back to top