ponedeljak, 10 oktobar 2022 11:13

Angažovanje OSI u oblasti pekarstva u Bijelom Polju

Written by

Obuku u trajanju tri mjeseca prošlo je osam osoba s invaliditetom, a pet njih zaposleno je na period od pet mjeseci, ističe Goran Joksimović

Projekat Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva od marta realizuje nevladina organizacija Centar za preduzetništvo, u partnerstvu s pekarom "Šar". Prema riječima Gorana Joksimovića iz NVO Centra za preduzetništvo, cilj ovog projekta jeste doprinos povećanju zapošljivosti teže zapošljivih kategorija stanovništva. On kaže da je većina projektnih aktivnosti uspješno realizovana.

– Istražujući tržište i potrebe za radnom snagom, uvidjeli smo da na Birou rada u Bijelom Polju nema osoba koje bi se bavile pekarstvom. Pokušali smo da damo doprinos tako što bismo angažovali lica sa invaliditetom kroz određene grant šeme i uspostvljanjem partnerstva sa pekarom i privredom, a sve u cilju podizanja nivoa kvalifikovanosti radne snage u oblasti pekarstva. Realizacija projekta počela je krajem marta, trajaće deset mjeseci, a projektom je obuhvaćeno osam osoba s invaliditetom - kaže Joksimović.

Joksimović ističe da je tih osam osoba prošlo tromjesečnu obuku, koja se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela u oblasti pekarstva. Poslije završene obuke zaposleno je pet lica sa invaliditetom na period od pet mjeseci, a nakon isteka tog vremena, pekara ,,Šar" je u obavezi da zaposli tri lica na period od najmanje devet mjeseci.

– Željeli smo da podignemo nivo znanja i vještina lica sa invaliditetom za zanimanje u oblasti pekarstva, da unaprijedimo kapacitet poslovanja pekarstva, kao i da sprovedemo kampanju u oblasti klasterizacije pekarstva u Bijelom Polju - objašnjava Joksimović.

 Polaznici obuke upijaju znanje

 Vlasnik pekare i instruktor praktične nastave Nazmi Brahaj kaže da polaznici obuke upijaju znanja i da je se na najvećem mogućem nivou.

- Naše preduzeeće prvi put učestvuje u projektima koje nudi Zavod za zapošljavanje Crne Gore - Biro rada Bijelo Polje, i više nego smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima projekta, a posebno obukom i nabavkom određene opreme koja nam je zaista bila neophodna. Prijatno smo iznenađeni zainteresovanošću lica sa invaliditetom da rade u oblasti pekarstva - kaže Brhaj, dodajući da je pekara savremeno opremljena i uslovi za rad nijesu teški kao u tradicionalnom pekarstvu.

Dodaje i da će u okviru projekta biti organizovan okrugli sto na temu problema klasterizacije pekarstva u Bijelom Polju, te da će pokušati da zajedničkim nastupom povežu nevladin i sektor pekarske industrije, kao i širu zajednicu.

Projekat Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva podržan je od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kroz grant šemu za zapošljavanje lica sa invaliditetom, a samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Vesna Vujisić kaže da se nada njegovoj uspješnoj realizaciji.

– Zavod za zapošljavanje još od od 2005. dodjeljuje grant šeme za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Do sada je realizovan veliki broj projekata koji je podrazumijevao obuku lica sa invaliditetom za razna zanimanja. Preko 50 odsto tih lica dobilo je zaposlenje tokom projekata, a jedan veliki dio njih ostao da radi i po isteku projekta. I ovo je jedna nova šansa za OSI i nadam se da će projekat do kraja biti uspješno realizovan - istakla je Vujisić.

Pročitano 607 put(a)

Back to top