petak, 04 februar 2022 11:06

Tomić: Crnogorski paraolimpijci na pet šampionata

Written by

Crnogorske paraolimpijce u ovoj godini očekuje nastup na dva svjetska i tri evropska prvenstva, Evropskim univerzitetskim i Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, najavio je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je kazao da bi crnogorski paraolimpijski pokret za mjesec mogao da otvori novu stranicu učešćem na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

“Očekujemo i zvaničnu potvrdu za učešće našeg snoubordera Andreja Šibalića na prvim Zimskim paraolimpijskim igrama u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta”, rekao je Tomić u intervjuu agenciji MINA.

On je podsjetio da je Šibalić krajem prošle godine postao prvi klasifikovani crnogorski sportista u zimskim sportovima.

“Osvojio je i prve bodove na Evropskom kupu u holandskom Landgrafu. Ima izgledne šanse da dobije jedno od 11 mjesta bipartitne komisije za nastup na Paraolimpijskim igrama”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, POK se u skladu sa tim očekivanjima i ponaša.

“Šibalić intenzivno radi u rodnom Žabljaku sa poznatim snouborderom Vukom Šarovićem. Željno iščekujemo momenat kada će se, možda već u Pekingu, poslije olimpijskih zavijoriti crnogorska zastava i na Zimskim paraolimpijskim igrama”, rekao je Tomić.

On je naglasio da je to jedina kockica koja nedostaje u mozaiku da upotpuni veliki progres i razvoj crnogorskog paraolimpijskog pokreta.

“Nadam se da će nastup Šibalića u Pekingu biti dobra uvertira za još jednu uspješnu godinu, poslije istorijske 2021. i paraolimpijse medalje Filipa Radovića. Očekuje nas uzbudljiva godina sa puno velikih takmičenja”, rekao je Tomić.

Govoreći o programu za 2022. godinu, Tomić je kazao da su najveća očekivanja od stonotenisera i Svjetskog prvenstva u Granadi početkom novembra.

“Nastupiće Radović i Luka Bakić i biti kandidati za svjetsku medalju, jedinu koja nam nedostaje u riznici našeg paraolimpijskog pokreta”, rekao je Tomić.

Prvi čovjek crnogorskog paraolimpijskog pokreta kazao je da će Radović i Bakić nastupiti na masters turnirima u Laškom, Parizu i Kosta Bravi, kako bi sakupili bodove za nastup na šampionatu.

“Radujemo se i činjenici da će Stonoteniski savez Crne Gore biti domaćin prvog sankcionisanog međunarodnog turnira za osobe sa invaliditetom Montenegro para open, od 2. do 4. juna u Podgorici. To je još jedan veliki iskorak za sport osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori”, rekao je Tomić.

On je najavio da je POK u ovoj godini veliki akcenat stavio na razvoj mladih kadrova.

“Evidentan je porast broja talentovanih sportista nakon Igara u Tokiju, koji će svoje iskušenje imati na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, gdje tradicionalno imamo sjajne nastupe. U Pajulahtiju, od 27. juna do 3. jula, predstavljaće nas troje sportista, u dva sporta – plivanju i stonom tenisu”, rekao je Tomić.

On je najavio da mlade plivače prethodno očekuje i masters turnir u Linjanu zbog obavezne klasifikacije.

“Naš Ilija Tadić je prije nekoliko dana imao sjajan nastup na koledžu Univerziteta Notr Dam u trci na 50 jardi. To obećava pred njegov nastup na mastersu u Indijanapolisu, a sve u susret Svjetskom prvenstvu u portugalskoj Madeiri od 12. do 18. juna”, rekao je Tomić.

Paraolimpijce, kako je kazao, u saradnji sa Studentskim sportskim savezom očekuje i nastup na Evropskim univerzitetskim igrama u Lođu od 16. do 24. jula, gdje će medalju sa prethodnih Igara braniti stonoiteniserka Slobodanka Gurešić.

“Prvi put ćemo se pojaviti i na Evropskom prvenstvu u džudou za osobe bez vida, na kojem će nas od 2. do 9. septembra u Kaljariju predstavljati Adnan Kujović sa trenerom Enesom Camićem”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, planirano je da Crna Gora sa još jednim kolektivnim sportom, košarci u kolicima, nastupi na Evropskom prvenstvu C divizije u julu u Sarajevu.

“Nadamo se da će naši košarkaši, koji su prošle godine napravili veliki iskorak nastupima u Balkanskoj i NLB ligi, prvi put izaći na velliku scenu”, rekao je Tomić.

Predsjednik POK najavio je da će Crna Gora imati predstavnika i na Evropskom prvenstvu u parabiciklizmu u Austriji, kao i da će krovna asocijacijacija sporta osoba sa invaliditetom podržati nastup šahista na Šahovskoj olimpijadi u Rusiji.

“Kada su u pitanju golbalisti, koji su prošle godine zadržali status člana A divizije, ovu godinu iskoristićemo za njihov jak progres i razvoj učešćem na nekoliko jakih turnira. Poseban iskorak biće nastup golbal kluba Nikšić, koji predstavlja reprezentaciju Crne Gore, u Ligi šampiona”, rekao je Tomić.

On je saopštio da će Nikšić biti domaćin drugog turnira, od 21. do 23. jula.

“Parastrijelci će nastupiti na dva Svjetska kupa u Njemačkoj i Francuskoj”, rekao je Tomić.

Tomić je istakao da je, otkazivanjem šampionata svijeta u Kobeu, svjetska paraatletika vjerovatno ostala bez velikog takmičenja ove godine.

“Smatram da tu ne gubimo ništa, jer ćemo dati prostor našim mladim atletičarima da se kroz sankcionisane svjetske mitinge afirmišu, a novi prođu klasifikaciju. Planiran je nastup na Gran pri mitinzima u Parizu i Jesolu, kao i na regionalnim mitinzima u Splitu, Zagrebu i Kruševcu”, rekao je Tomić.

On je saopštio da će POK, sa klubovima članicama, biti domaćin i oganizator tradiciopnalnih turnira – Podgorica open u stonom tenisu, Trofej Podgorice u atletici, Memorijal Mira Topović u sjedećoj odbojci, kao i državnih prvenstava u atletici i stonom tenisu.

“Usvojili smo novi pravilnik o kategorizaciji sportista sa inavliditetom, što nam daje dodatni kvalitet, ali i obavezu. Unaprijedili smo i naš medicinski tim, odnosno proces oporavka i rehabilitacije sportista, kroz partnerstvo sa Privatnom zdrastvenom ustanovom Fizio tim”, rekao je Tomić.

On je istakao da je garant realizacije zahtjevnog programa jak i složan paraolimpijski tim koji, pored sjajnih sportista, čine i 11 nacionalnih trenera, kancelarija i organi POK.

“Siguran sam da će naši sportisti i ove godine sjajnim rezultatima ispisati još jednu stranicu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta, a sve u susret narednim igrama u Parizu 2024. godine”, rekao je Tomić.

Izvor: portal Press

Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 756 put(a)

Back to top